Bar-ANGOL-ó pályázat

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából iskolánk sikeresen pályázatot nyújtott be 1 millió forint értékben Bar-angol-ó címmel. A pályázat két koordinátora Kissné Lesnyák Beáta és Kiss Csilla Erika tanárnők. Az angol nyelven zajló honismereti programunkba 15 fő tehetséges 6. a osztályos diákot vontunk be, akik eleve részt vesznek az angol nyelvi két tanítási nyelvű képzésünkben. Célunk olyan komplex program biztosítása, amely során jobban megismerik térségünk kulturális örökségeit, hagyományait, építészetét. A pályázat megvalósításához szükséges videókamera, mikroport és egyéb műszaki cikk kerül beszerzésre az erre biztosított keretösszegből.

A projekt részeként délutáni programok keretében angol nyelvű kisfilmet készítünk szülővárosunkról, Téglásról, valamint városunk építészeti remekéről, a Degenfeld kastélyról. Térségünk megismerése céljából megyeszékhelyünk, Debrecen főterét és a Nagyerdőt mutatjuk be szintén angol nyelven, valamint ezen programok keretében a debreceni Déri múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt veszünk. Áprilisban budapesti angol nyelvű buszos városnézésre visszük diákjainkat, majd ezt követően pályázatunk zárásaként az érdeklődő családtagokat a helyi Degenfeld kastélyba invitáljuk egy vetélkedővel egybekötött családi délutánra. Ezen programsorozatokról 2 perces kisfilmet készítünk, amit iskolánk májusi tehetségnapján mutatunk be a nagyközönség előtt, valamint a részvevő diákok által készített fotókból erre az alkalomra fotókiállítást is tervezünk.

 


 

Barangoltunk megyeszékhelyünkön: Híd a sár fölé – városunk Debrecen

  

A Nemzeti Tehetség Program Bar-angol-ó pályázatában résztvevő tanulókkal 2020. február 7-én múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt a Déri Múzeumban. A foglalkozás során Debrecen múltjával ismerkedhettek meg tanulóink. A foglalkozás végére a diákok meg tudták válaszolni a következő kérdéseket:

  • Miért volt Debrecen főterén „nagyhíd”, ha nincs is folyó?
  • Milyen volt Debrecen régen és ma, hogyan fejlődött a városkép az évszázadok alatt.
  • Hogyan változtak az utcanevek idők során?
  • Milyen veszélyek fenyegették a lakosságot a rég múlt időben?

 

Találkozhattak Debrecen címerképének szereplőivel a főnixmadárral, a báránnyal és a pálmafával. A foglalkozás végére kiderül ki lehetett teljes jogú polgári lakos díszoklevéllel.

 

A képre kattintva a többi kép is megtekinthető.Dobogós helyezés az országos baptista angol nyelvi versenyen az EURO-ban

 

Iskolánk két csapata vett részt az országos baptista angol nyelvi versenyen 2020. 02. 26-án, melynek fő témaköre az időjárás, az öltözködés és a divat volt. A tanulók lelkesen készültek a versenyre, melynek egyik részfeladata egy divatbemutató megjelenítése volt, így diákjaink a kifutón is kipróbálhatták magukat. A verseny alatt végig jó hangulat, vidámság és móka uralkodott, de nem hiányoztak a memóriát, fejtörést igénylő feladatok sem.

A versenyre 7., 8. és 9. osztályos tanulók nevezhettek be. Normál tantervű nyolcadikosaink heti kétszer fakultatív, avagy választható angol órákon is részt vesznek, mely kiváló felkészülési terep volt a számukra. Az eredményhirdetésen nagy örömünkre kiderült, hogy egyik csapatunk elhozta az első helyet! Ezúton is szívből gratulálunk az ügyes tanulóknak. Felkészítő tanáruk Kissné Lesnyák Beáta tanárnő volt.

A csapattagok:

Agymenők: Suhaj Réka (8.d), Kun Gabriella és Némeczki Péter (8.b)                            I. helyezés

Elit csapat: Csonka Dorina (8.c) Nagy Dorina (8. c) és Kovács Petra (8.b)                      oklevél

A képr kattintva a többi kép is megtekinthető. Kiemelkedő eredmények az országos FOX versenyen

 

Iskolánk két tanítási nyelvű hatodikosai beneveztek az MM Publications által szervezett országos Fox versenyre, ahol a legügyesebbek rangos helyezéseket értek el, így a kiadó által felajánlott értékes nyereményekben részesültek. Felkészítő tanáruk Kissné Lesnyák Beáta tanárnő volt.

 

Szeretettel gratulálunk a nyerteseknek és kívánunk számukra még sok ilyen sikeres versenyzést!

 

 

Nyerteseink:

Hevesi Zita megyei 3. helyezés

Kondor Csenge és Varga Balázs megyei 4. helyezés