Üdvözöljük iskolánk weboldalán

A magyar népmese napja

Benedek Elek és a magyar népmese napja

Szeptember 30-án született a legnagyobb magyar mesemondó, Benedek Elek, akinek tiszteletére 2005 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Elek Apóra emlékezünk, de egyben a magyar népmesét, és általában minden nép meséjét, ünnepeljük. 

Hogy miért függ össze a kettő? Benedek Elek mesemondóként és népmesegyűjtőként maradt fenn az emberek emlékezetében. Mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője volt. 

Már gyerekkorától a székely nép mesemondó fiának tekintette magát és kötelességének érezte, hogy felkutassa a népmeséket, majd leírja, és mindenki által elérhetővé tegye őket. 

Az első népmeséket a szülőfalujában, az erdélyi Székelyföldön lévő Kisbaconban hallotta, de később bejárta a környező székelyföldi falvakat és lejegyezte a hallott népmeséket, mondákat, balladákat. 

A Benedek Elek által lejegyzett népmeséken nőttem fel Erdélyben,  rajtuk keresztül tanultam meg olvasni, rajtuk keresztül próbáltam a világot megérteni. Furfangos állatok és szegény legények, királylányok és királyfiúk, tündérek és boszorkányok mind megtalálták helyüket a székely-magyar népmesékben és Benedek Elek lejegyzésein keresztül annyira élethűek voltak, hogy úgy érezhetjük, mind közöttünk élnek. 

 

Ezen a napon az alsós gyerekek kedvenc népmeséi közül válogattunk és minden szünetben örömmel hallgatták azokat.

Délután pedig keresztrejtvényeket, szókeresőket, totókat töltöttek ki a témával kapcsolatban.

A legkisebbek népi motívumokat, népmesékből részleteket színeztek.

 

Ölvetiné Veres Rita

DÖK segítő pedgógus

GALÉRIA