Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Információk

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és AMI ökoiskolai tevékenységének bemutatása

Téglás kisváros. Mezőgazdasági jellegéből adódóan a természet közelsége, a föld, a növények és állatok szeretete jellemzi az itt élő gyerekeket. Ismerik, szeretik a települést és környékét, büszkék múltjára. Ezekre az attitűdökre és Földünk jövőjéért érzett felelősségre alapozzuk környezeti nevelésünket.

Az „Ökoiskola” pályázatra készülve 2010 szeptemberében megalakult ökocsoportunk, amely koordinálja a fenntarthatósággal, a környezetneveléssel kapcsolatos feladatokat.

Iskolánk – minőségirányítási programjának megfelelően – minden évben kikéri a tanulók, a szülők, a dolgozók és más partnerek véleményét környezetvédelmi kérdésekben / pl. takarékosság, hulladékgyűjtés, iskolai környezet/ és működésében, programjaiban figyelembe veszi a kérdőívek tapasztalatait. Iskolánk minden pedagógusa, dolgozója kihasználja a tantárgy és a téma adta lehetőségeket a környezet megismertetése, megszerettetése, a környezettudatos magatartás kialakítása érdekében. Változatos pedagógiai módszereket alkalmazva / projektek, kooperatív technikák, IPR - módszer, pályázatok, kirándulások / közvetítik a tanulók felé a fenntarthatóság és környezettudatosság alapelveit, igazodva életkorukhoz és kihasználva aktivitásukat.

Projektjeink – Állatok világnapja, Víz világnapja, Madarak fák napja, Egészségnap, NUTRIKID egészségmegőrző program – mellet rendszeres kirándulások, séták, biciklitúrák, sportrendezvények, múzeumlátogatások, vers-, novellaíró- és rajzpályázatok, az aktuális kampányokhoz való csatlakozás / Fák éve levélíró pályázat, Zöld szemfüles természetismereti vetélkedő, Légy egészséges-5 levelezőverseny, Kémia éve - nyílt nap, Eu mobilitási hét / színesítik iskolai életünket. Nagyon népszerű környezetvédő táborunk, ami 11 éve várja az érdeklődő alsósokat. Kistérségi pályázat jóvoltából többször volt lehetősége egy – egy osztálynak Erdei iskolában ismerkedni a természettel.

A diákönkormányzat évente kétszer szervez papírhulladék gyűjtést, megmozgatva szinte az egész várost.

A veszélyes anyagok közül a használtelem gyűjtése és a kémiai szertár vegyszereinek elszállítása biztosított.

A DÖK környezetvédelmi felelősei, a tisztasági őrjárat tagjai öntevékenyen, és felelősségteljesen végzik munkájukat figyelve az energiával való takarékoskodásra is / ne maradjon nyitva ablak, ne égjen feleslegesen a villany, ne folyjon a csap /. A tanulók által szerkesztett Zöld faliújságon, a Mi újságunk – ban megjelennek az iskolai öko–hírek, a versenyek, pályázatok eredményei, ismeretterjesztő cikkek, képek. Minden osztály nagy lelkesedéssel készül a teremdekorációs versenyre, ahol a szépen gondozott élő sarok / növények, akvárium /, a természetes és/vagy újrahasznosított anyagok használata, a célszerűség és az aktualitás a fontos szempontok. Télen gondoskodnak madáreleségről és örömmel figyelik a madáretetők kis vendégeit.

Az iskolánkhoz tartozó parkok, a természetbarát, újrahasznosított anyagokból készült játékokkal berendezett játszóudvar, a sportpályák folyamatosan megújulnak, szépek, gondozottak, a gyerekek magukénak érzik és vigyáznak rájuk. 

GALÉRIA