Üdvözöljük iskolánk weboldalán

NTP-MKÖ-16-0156

   NTP-MKÖ-16-0156

A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanítványai az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett - A nemzeti kulturális örökség megőrzését, a hazai nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása című – NTP-MKÖ-16-0156 nyertes pályázatnak köszönhetően tehetséggondozó programban vettek részt 2016. szeptember 22-től 2017. május 1-ig.

   A "Tánc határok nélkül" elnevezésű új kezdeményezés azon téglási tehetségek számára nyújtott tanórán kívüli elfoglaltságot, akik a tánc és kineziológia területén kiemelkedő készségekkel, képességekkel bírnak. Ennek keretein belül a különböző felmérések, tesztek által kiválasztott jelentkezők olyan képzésben vehettek részt, melyen főleg a helyi biztosított táncfoglalkozások által fejleszthették releváns tehetségterületüket. A tanórán kívüli próbákat az Iskola táncpedagógusa vezette, de egy alkalommal külső előadó; Hercz Vilmos, a Népművészet Ifjú Mestere is segítette munkájukat. Ezen alkalmakon egy határon túli, magyarok lakta terület; Szilágyság táncaival foglalkoztak a diákok, ezen belül csárdás és ugrálós, valamint zsibai táncokat is tanulhattak, mely az említett tájegység legényes tánca.

    A csoporttal 3 napos tánctáborban is részt vettünk Szilágyzoványban, mely alatt a helyi fiatalokkal is megismerkedhettek egy közös táncházban. Ez idő alatt segítségünkre volt Csontos Anna; a Debreceni Népi Együttes tánckarvezetője. Rá egy hétre a Tánc Világnapja alkalmából megrendezett táncházba tértünk vissza, ahol élő zenés mulatságban alkalmazhattuk a program során tanultakat.

     A pályázat keretein belül a kiválasztott lányok szilágysági viseletet is kaptak, melyet a táncházban, majd azt követően is viselhettek. A tehetséggondozó program zárásaként Tégláson adtuk elő a tanult táncokból készült koreográfiát.

      Az NTP-MKÖ-16 jelzéssel bíró pályázat elérte a célját; Iskolánk diákjaiból kiválasztott 20 legtehetségesebb diák részesült olyan képzésben, melynek során a résztvevőkben a mozgás iránti szeretet erősítésén kívül táncismereteik, kinesztetikus intelligenciájuk fejlesztését, identitástudatuk erősítését, és testi, lelki gyarapodás által pozitív életminőség változást szerettünk volna elérni úgy, hogy a fő irányvonalunk a magyar kulturális örökség megőrzése, a népi kultúra ápolása legyen."

 

Vámosi István

tánctanár

 

Kapcsolódó linkek:

Videók:

NTP-MKÖ-16-0156 Táncház 1

NTP-MKÖ-16-0156 Táncház 2

NTP-MKÖ-16-0156 Táncház 3

NTP-MKÖ-16-0156 Táncház 4

NTP-MKÖ-16-0156 Táncoktatás 1

NTP-MKÖ-16-0156 Táncoktatás 2

 

Képek:

A képre kattintva a többi kép is megtekinthető.