Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Állatok világnapja 2020

Állatok világnapja október 4.

 

Miért fontos az állatok világnapja számunkra? Mert az állatok a mindennapjaink részei, akár a házi állatokról, akár a vadon élő állatokról van szó. Az állatok teljesebbé teszik az életünket, segítenek bennünket és sok esetben barátként tekinthetünk rájuk.

Jó, hogy az Isten kutyát, macskát adott az embernek, meg fát, madarat… Azért adta neki mindezt, hogy az ember örüljön az életnek, ne sokallja az élet hosszát és ne unjon rá az életre.

Nem túl régen, 1931-ben gondolták úgy, hogy érdemes lenne egy olyan napot tartani, amikor az állatokat ünnepli a világ. Olaszország, pontosabban Firenze adott helyt annak a környezetvédelmi konferenciának, ahol ez a gondolat először felmerült. Talán ez is az oka annak, hogy október 4-e lett az állatok világnapja, ami nem más, mint Assisi Szent Ferenc emléknapja, aki egy nappal előtte, egészen pontosan 1226. október 3-án halt meg.

 

A világnap célja

Az állatok nem tudnak beszélni, nem tudnak kiállni a saját jogaikért, életkörülményeik javításáért. Legyünk mi emberek a szószólójuk! Az állatok létezése ma már az embertől függ, aki akkora erővel rendelkezik, hogy akár saját magát, azaz az egész Földet képes elpusztítani. Az ünnep az állati lét minden formáját elfogadja, az ember és állat közti viszonyt javítja és az egymás mellett élés fontosságát hangsúlyozza. Nem csak az állatvédőknek van teendője az állatok védelmében, hanem neked, nekünk és nekik is. (Egyszóval mindenkinek.) Erre hívja fel a figyelmet az állatok világnapja.

 

Felelősség az állatok iránt

Beszélhetnénk percekig, hogy mi az állatok iránt érzett felelősség, de inkább álljon itt egy idézet a Kis hercegből:

„Az emberek elfelejtették ezt az igazságot - mondta a róka.

- Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

 

Ölvetiné Veres Rita

DÖK vezető

GALÉRIA