Üdvözöljük iskolánk weboldalán

TÁNCOK HATÁRTALANUL 2018

 

A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanítványai – az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatása” című – a Nemzeti Tehetség Program pályázatnak köszönhetően (NTP-MŰV-17-0193) tehetséggondozó programban vettek részt 2017. október 2-től 2018. június 30-ig.

A "Táncok határtalanul" elnevezésű új kezdeményezés azon téglási tehetségek számára nyújtott tanórán kívüli elfoglaltságot, akik a tánc és kineziológia területén kiemelkedő készségekkel, képességekkel bírnak. Ennek keretein belül a különböző felmérések, tesztek által kiválasztott jelentkezők olyan képzésben vehettek részt, melyen főleg a helyben biztosított táncfoglalkozások által fejleszthették releváns tehetségterületüket. A tanórán kívüli próbákat az Iskola táncpedagógusa vezette, de egy alkalommal külső előadó; Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere is segítette munkájukat. Ezen alkalmakon egy határon túli kárpátaljai település; Nagydobrony táncaival foglalkoztak a diákok, ezen belül szóló és páros táncokat is tanulhattak. Egy alkalommal Budapestre utaztak, ahol a Magyar Állami Népi Együttes előadását tekintették meg a MOM Kulturális Központban.

A csoport 3 napos tánctáborban is részt vett Nagydobronyban, mely során a helyi fiatalokkal is megismerkedhettek egy közös táncházban, majd az azt követő foglalkozásokon. Ezek mellett az első napon közös táncpróbán vettek részt a beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes táncosaival is.  A tábor során segítségükre volt Csontos Anna; a Debreceni Népi Együttes csoportvezetője, a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének mentora. 

A pályázat keretein belül a kiválasztott lányok nagydobronyi népviseletet, a fiúk pedig kalapot kaptak, melyet a táncok elsajátítása után készült alkotás bemutatása során viselhettek. A tehetséggondozó program végén Tégláson adták elő a tanult táncokból készült koreográfiát.

Az NTP-MŰV-17-0193 számú, „Táncok határtalanul” című nyertes pályázat elérte a célját; Iskolánk diákjaiból kiválasztott 20 legtehetségesebb diák részesült olyan képzésben, melynek során a résztvevőkben a mozgás iránti szeretet erősítésén kívül táncismereteik, kinesztetikus intelligenciájuk fejlesztését, identitástudatuk erősítését, és testi, lelki gyarapodás által pozitív életminőség változást szerettünk volna elérni úgy, hogy a fő irányvonalunk a magyar kulturális örökség megőrzése, a népi kultúra ápolása legyen."

 

                                                                                                                                                             Vámosi István

                                                                                                                                                             tánctanár

GALÉRIA