Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Érzékenyítő program

A látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének képviselői látogattak el iskolánkba. „Érzékenyítő program” keretében ismerkedhettek tanulóink a látássérültek mindennapjaival.

A program célja, hogy segítsék legyőzni a kényelmetlen érzést, amely akkor kerít hatalmába, amikor látássérült emberrel találkozunk.

Osztályonként két helyszínen zajlott a foglakozás, ahol a gyerekek megismerkedhettek a BRAILLE ABC-vel és írógéppel. Mindenki megkapta a keresztnevét ily módon legépelve. Hagyományos, általuk is ismert játékokat próbálhattak ki melyeket speciálisan látássérülteknek készítettek, valamint olyan eszközöket is bemutattak, amelyek megkönnyítik a vakok mindennapi életét. (pl.: beszélő vérnyomásmérő, színfelismerő készülék, fényjelző gép)

A másik helyszínen Zsombor (aki egy betegség következtében teljesen elveszítette látását) és vakvezető kutyája Denise segítségével a gyerekek betekinthettek a nem látók életébe. Megtudhatták milyen nehézségekkel jár számukra akár a könyvtárba való eljutás.

„Kérdezzetek bátran, rossz kérdés nincs”- hangzott a biztató mondat. Így a merészebbek fel is tették kérdéseiket.

A gyerekek nagy érdeklődéssel és nyitottsággal fogadták őket, valamint a többi osztályból is sokan szerettek volna ilyen rendhagyó órán részt venni.

 

 

 

 

                                                                                                                   Burai Erika  

                                                                                                          gyermekvédelmi felelős

GALÉRIA