Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Hazatért a Rákóczi kép Téglásra

Örömmel tájékoztatjuk Téglás lakosságát, hogy iskolánk adományként egy gyönyörű Rákóczi képpel gazdagodott, melyet intézményünk Úttörő utcai épületében helyeztünk el.
A Tahóczki család tudomása szerint ez a kép, az eredeti Mányoki festményről készült fotó, amit sokszorosítottak az 1800-as évek végén.
Eredetileg az 1900-as évek elején került a család birtokába, akik féltve őrizték és tovább adták mindig a következő generáció számára. A harmadik tulajdonos váltás az 1970 -es évek elején történt. Ekkor az unoka kapta meg, aki Budapesten élt. Azzal a feltétellel ajándékozta meg a nagymama az unokát, hogy ennek a képnek vissza kell kerülnie Téglásra. Ők egészen 2022-ig tartották nagy becsben, büszkén mutogatva a családnak, hogy ez a nagymama ajándéka, amit vissza kell juttatni az eredeti helyre.
Ennek a kérésnek tiszteletben tartásával kapta meg Tahóczki János és családja a körülbelül 200 éves képet. Minden tulajdonos féltve őrizte, adta tovább a következő nemzedéknek. Ők a negyedik család, akik megkapták a Rákóczi képet. Náluk rövid időt töltött az örökség, mivel arra gondoltak, hogy legméltóbb helye az iskolában lenne a képnek.
Intézményünk örömmel fogadta az adományt, és igyekeztünk méltóképpen elhelyezni a névadónkat ábrázoló képet.


Zdrobáné László Nóra
igazgatóhelyettesKevesebb jelenjen meg

 

GALÉRIA