Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Tehetséggondozó program-NTP-MŰV-19-0119

 


 

A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanítványaiból kiválasztott 20 tanuló az Nemzeti Tehetség Program pályázatának köszönhetően (NTP-MŰV-19-0119) tehetséggondozó programban vesznek részt 2019 őszétől.

   A "Tánccal a tehetségért - tehetséggel a táncért" elnevezésű program azon téglási tehetségek számára nyújt tanórán kívüli elfoglaltságot, akik a tánc és kineziológia területén kiemelkedő készségekkel, képességekkel bírnak. Ennek keretén belül a különböző felmérések, tesztek által kiválasztott jelentkezők olyan képzésben vehetnek részt, melyen főleg a helyben biztosított táncfoglalkozások által fejleszthetik releváns tehetségterületüket. A tanórán kívüli próbákat az Iskola táncpedagógusa vezette, de egy alkalommal külső előadó; Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere is segítette munkájukat. Ezen alkalmakon Bácska táncaival foglalkozhatnak a diákok, ahol ugrós és csárdás is tanulhatnak. Bár a kitűzött programok megvalósítását a járványügyi helyzet folyamatosan nehezíti, a program eddig célratörően és élményközpontúan működik.   

A csoport tánctáborban is részt vehetett Sátoraljaújhelyen, ahol tartalmas és hasznos napokat tölthetett. A több órás táncpróbákat kirándulások és egyéb lazító programok színesítették. Egyik alkalommal élőzenés táncházban is kipróbálhatták tudásukat, melyhez a zenét a Flaska Banda szolgáltatta.  Az ottani munka során segítségükre volt Csontos Anna; a Debreceni Népi Együttes csoportvezetője, a Hagyományok Háza Kárpátaljai Hálózatának mentora. 

   A pályázat keretein belül a kiválasztott lányok bácskai népviseletet kaphattak, melyet a táncok elsajátítása után készült alkotás bemutatása során viselhetnek majd. A tehetséggondozó program végén Tégláson szeretnék majd bemutatni a tanult táncokból készült koreográfiát.

      Az NTP-MŰV-19-0119 jelzéssel bíró pályázat eddigi programelemeivel eléri a kitűzött célját; hiszen az Iskolánk diákjaiból kiválasztott 20 legtehetségesebb diák részesülhet olyan képzésben, melynek során a résztvevőkben a mozgás iránti szeretet erősítésén kívül táncismereteik, kinesztetikus intelligenciájuk fejlesztését, identitástudatuk erősítését, és testi, lelki gyarapodás által pozitív életminőség változást szeretnénk elérni úgy, hogy a fő irányvonalunk a magyar kulturális örökség megőrzése, a népi kultúra ápolása legyen."

GALÉRIA