Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Madarak és fák napja ÖKO szakkörön és az 1b –ben

Május 10-e a Madarak és fák napja. Ez alkalomból minél több lehetőséget megragadtunk, hogy a környezetvédelem fontosságára felhívjuk a gyerekek figyelmét. Olvasás órán meghallgattuk Jókai Mór Ültess fát című versét, majd feldolgoztuk Puskin A kis fa című szövegét. Hallgattuk hazánk jellegzetes madarainak gyönyörű énekét. Írás órán meghallgattuk a Madárdal című zenét, majd az itt szereplő madarakat utánoztuk és mozgásuk alapján megpróbáltuk kitalálni melyikre is gondolhattunk. Majd emlékezetből kellett visszamondani minél több madár nevét a dalból. Ezután csoportmunkában le is írták a gyerekek. Matematika órát láncszámolással kezdtük. Jó megoldás esetén madarak repültek egyik fáról a másikra. Ezután szöveges feladatokat oldottunk meg ehhez a témához kapcsolódva.
Ének órán madárdalokat énekeltünk. Rajz órán megfestettük az év madarát, a tengelicet. Technika órán pedig el is készítettük hajtogatással, illetve gyurmából kis madarak, fészkek és tojások készültek.
ÖKO szakkörön az Erdőjáró című online játékkal ismerkedtünk meg. Ez nagyon jól megalapozta az erdei túrák legfontosabb szabályait. Sok-sok növénnyel, itt élő madárral ismerkedhettünk meg. Játszottunk a FÁK memória játékkal , az ügyesebbek kipróbálták a baglyos SODUKUT is. Végül elsétáltunk a városi parkba, ahol megfigyeltük a tavaszi fákat és madarakat is láttunk. Madaras fogójátékkal zártuk a projectet.
Ezek a foglalkozások nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a sok-sok örömteli pillanat mellett a gyerekekben erősítsük a környezettudatos életmódot .

 

Iván Ildikó
Osztályfőnök, ÖKO szakkörvezető

 

A képre kattintva a többi kép is megtekinthető.